Inapoi la lista de intrebari
3Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru o astfel de examinare?
 • Vi se poate cere sa va schimbati intr-un halat in timpul examenului sau s-ar putea sa vi se permita examinarea in hainele proprii in cazul in care acestea sunt largi sau nu au elemente din metal.
 • Regulile cu privire la mancatul si bautul inainte de un examinarea RM variaza in functie de zona investigata si, de asemenea, de echipamentul propriu-zis. Pentru unele tipuri de investigatii, vi se va cere sa nu mancati timp de 8-12 ore. In cazului in care nu vi se spune contrariul, puteti urma rutina dumneavoastra de zi cu zi inclusiv daca urmati un tratament anume.
 • Unele examinari RM pot necesita administrarea substantei de contrast oral sau intravenos (IV). Radiologul sau tehnicianul va va intreba daca aveti alergii de orice fel, cum ar fi alergii la iod sau la substanta de contrast, la medicamente, produse alimentare, mediu, sau daca suferiti de astm. Cu toate acestea, substanta de contrast utilizata cel mai frecvent pentru investigatiile RM, numit si gadoliniu, nu contine iod si ca urmare este mai putin probabila provocarea unei reactii adverse sau a unei reactii alergice.
 • Radiologul trebuie sa stie, de asemenea, daca aveti orice probleme grave de sanatate sau daca ati avut recent interventii chirurgicale. Unele boli, cum ar fi afectiunile severe ale rinichilor pot impiedica administrarea substantei de contrast. Daca exista antecendente cu boli de rinichi, poate fi necesara efectuarea unui test de sange pentru a stabili daca rinichii functioneaza corespunzator.
 • Femeile ar trebui sa informeze intotdeauna medicul sau tehnicianului daca exista posibilitatea unei sarcini.
 • Din anul 1980 si pana in prezent nu s-au inregistrat cazuri in care examinarea RM sa produca efecte negative asupra femeilor gravide sau a fetilor. Cu toate acestea, deoarece copilul va fi intr-un camp magnetic puternic, femeile gravide nu ar trebui sa recurga la aceasta investigatie decat in cazul in care beneficiile depasesc potentialele riscuri.
 • Daca suferiti de claustrofobie (teama de spatii inchise) sau anxietate, medicul dumneavoastra va poate prescrie un sedativ usor inainte de examinare programata. Totodata, Hiperdia detine un tip de dispozitiv de IRM deschis, in cadrul clinicii Bucuresti Colentina – singurul de acest tip din Bucuresti ce va va oferi confortul necesar in cazurile de claustrofobie.
 • Bijuteriile si alte accesorii ar trebui sa fie lasate acasa, daca este posibil, sau puse intr-un loc sigur inainte de examinarea RM. Obiectele din metal sau electronice pot interfera cu campul magnetic al unitatii RM si ca urmare nu sunt permise in sala de examinare. Exemple de obiecte: bijuterii, ceasuri, carti de credit si aparate auditive, toate au riscul de a fi deteriorate; Ace, agrafe de par, fermoare metalice, piercing-uri si articole similare metalice, care pot denatura imaginea RMN; Proteze dentare; Pixuri, briceaguri si ochelari.
 • In cele mai multe cazuri, un examen RM este sigur pentru pacientii cu implanturi metalice, cu exceptia unui numar limitat de tipuri. Urmatoarele persoane cu implanturi nu pot fi scanate si nu ar trebui sa intre in zona de scanare IRM cu exceptia cazului in care un medic radiolog sau tehnician, constient de prezenta implanturilor, il instruieste in mod explicit sa faca acest examen: defibrilator intern sau pacemaker; implant cohlear; unele tipuri de clips-uri utilizate pentru anevrisme cerebrale.
 • Totodata trebuie sa ii spuneti tehnicianului daca aveti dispozitive medicale sau electronice in corpul dumneavoastra, deoarece acestea pot interfera cu examianrea sau pot constitui un potential risc, in functie de natura lor si puterea magnetului RM. Exemplele includ, dar nu sunt limitate la: valve cardiace artificiale; porturile implantate pentru administrarea de medicamente; membrele artificiale sau proteze metalice; stimulatori de nervi; ace metalice, suruburi, placi, stenturi chirurgicale sau capse;
 • In general, obiectele din metal utilizate in chirurgia ortopedica nu prezinta nici un risc in timpul examinarii RM. Cu toate acestea, o proteza recent amplasata poate necesita utilizarea unei alte proceduri de imagistica.
 • Pacientii care ar putea avea obiecte de metal in anumite parti ale corpului pot solicita, de asemenea, o radiografie inainte de un RM. Trebuie sa notifice tehnicianul sau medicul radiolog de orice srapnel, marcatori sau alte piese din metal care pot fi prezente in corpul dumneavoastra ca urmare a accidentelor. Colorantii utilizati in tatuaje pot contine fier si s-ar putea incalzi in timpul examinarii RM, dar aceasta este rareori o problema. Plombele dintilor, de obicei, nu sunt afectate de campul magnetic, dar acestea pot distorsiona imaginea de la nivelul fetei sau a creierului, astfel incat medicul radiolog ar trebui sa fie informat de existenta lor.
 • Copiii, de obicei, au nevoie de sedare pentru a finaliza un examen RM in conditii optime.
 • Va rugam, sa aduceti la clinica orice examinare imagistica facuta anterior, rapoarte sau documente medicale referitoare la starea medicala reala, deoarece acestea sunt utile pentru medicul radiolog in stabilirea unui diagnostic corect.
 • Medicii trimitatori, precum si pacientii nostri sunt bineveniti in clinica pentru a discuta cu radiologi nostri daca RM-ul este potrivit pentru starea medicala actuala a pacientilor.